Tour of Slovenia
27. dirka Po Sloveniji 2021 9. junij - 13. junij

O dirki

Kolesarska dirka Po Sloveniji je največji kolesarski dogodek pri nas, ki ga iz leta v leto spremlja več ljudi, tako ob progi kot tudi preko medijev. Prva »slovenska pentlja« je bila organizirana v maju leta 1993, le leto dni po tem, ko je Kolesarska zveza Slovenije postala polnopravna članica mednarodne kolesarske zveze UCI, kolesarska dirka Po Sloveniji pa je dobila svoje mesto na mednarodni kolesarski sceni.

Kolesarska dirka Po Sloveniji je uspešno prestala že 25. izvedb, se pri tem nenehno razvijala v organizacijskem in tekmovalnem smislu ter danes predstavlja vrhunski športni dogodek, ki vsako leto na slovenske ceste pritegne najbolj zveneča imena svetovnega kolesarstva.

Z odličnimi partnerji in s sloganom »Fight for green« - boj za zeleno - doživlja kolesarska dirka Po Sloveniji svojevrsten preporod in postaja izjemen športni dogodek, ki poleg tekmovalnega adrenalina ponuja tudi vse elemente za mednarodno promocijo slovenskega športa, gospodarstva in ljudi.

Kontakti

Organizacijski direktor dirke / Race director:
Bogdan Fink
bogdan.fink@tourofslovenia.si

Vodja pisarne / Head office:
Srečko Glivar
office@tourofslovenia.si

Odnosi z javnostmi / Media officer:
Grega Stopar
media@tourofslovenia.si

Zanimivosti

  • Na štartih vseh etap kolesarske dirke Po Sloveniji je nastopilo skupno 2.893 kolesarjev.
  • Največ nastopov na dirki Po Sloveniji je zbral kolesar Adriie Mobil Radoslav Rogina, ki je na dirki nastopil kar 19 krat.
  • Največ Slovencev je nastopilo na dirki leta 2009 (40), najmanj pa na prvi dirki leta 1993 (18).
  • Najdaljša dirka je bila organizirana leta 1999, ko so kolesarji prevozili skupno 1102,5 km.
  • Najvišja povprečna hitrost je bila dosežena na dirki leta 2004 - 922 kilometrov so prevozili v 21 urah, 48 minutah in treh sekundah kar znese 42,292 km/h.
  • V letu 2017 je dirka med drugimi presežki postregla tudi s sledečimi: največ kolesarjev na startu- 147 in tudi največ do sedaj na cilju- 133 ter največje številu zastopanih držav (24) in tujih ekip (16).
  • Na 25-ih dirkah so kolesarji prevozili skupno 19.628 kilometrov, kar pomeni, da je dirka obkrožila Slovenijo že več kot 14-krat.