Tour of Slovenia
26. dirka Po Sloveniji 2019 19. junij - 23. junij

Primož Roglič nepremagljiv v boju za zeleno

06.17.2018

25. dirka Po Sloveniji se je končala z 21, 5 kilometrov dolgim kronometrom, ki je samo potrdil prevlado Primoža Rogliča na letošnji slovenski pentlji in ga izpostavil kot močnega kandidata za visoka mesta na prihajajoči Dirki po Franciji.

Po zmagi na dirkah po Baskiji in Romandiji je Primož Roglič, član moštva LottoNL-Jumbo, danes še drugič osvojil domačo dirko Po Sloveniji. Njegova prva leta 2015 ga je postavila na kolesarski zemljevid, današnja pa je samo potrdila, da ga lahko uvrščamo med najboljše kolesarje za etapne dirke.

Dirka, ki poteka pod sloganom #FightForGreen – zaradi zelene majice zmagovalca in prizadevanja za čisto okolje -  je bila težka preizkušnja. Sprinterji in hribolazci so imeli priložnost pokazati svoje sposobnosti v prvih štirih etapah. Vsi pa so morali svojo vrednost dokazali še na današnjem kronometru od Trebnjega do Novega mesta. Dirka je bila na nek način odločena že včeraj na Alpski etapi, ko si je Roglič pred konkurenti privozil več kot polminutno prednost. 28-letni Slovenec pa ni želel ničesar prepustiti naključju in je tudi danes dirkal na polno ter za 27 sekund prehitel prav tako odličnega Jana Tratnika (CCC Sprandi Polkowice). Roglič si je tako privozil drugo etapno zmago na letošnji dirki in drugi naslov zmagovalca dirke Po Sloveniji! Predsednik republike Borut Pahor – častni pokrovitelj dirke – je bil v avtomobilu za Rogličem in je bil med prvimi, ki mu je čestital.

Primož Roglič: “Zame je bil najpomembnejši trenutek dirke včeraj. Ker je bilo bolje startati spredaj kot zadaj in loviti. Vse smo izpeljali brez napak tudi danes in na koncu se lahko zasluženo veselimo zmage. Poglejmo vse te ljudi, ki nas vsak dan spremljajo ob cestah čez vse slovenske vasi. Kot nekakšen mini Tour se mi zdi. Zelo počaščen sem, da sem lahko nastopal in osrečeval vse te ljudi. Vedno poskušam iztisniti maksimum iz svojega telesa in tudi to je bila dobrodošla priprava na Tour.”

Drugi v skupnem seštevku je Kolumbijec Rigoberto Uran (EF Education First-Drapac p/b Cannondale), ki pa je imel za Rogličem že skoraj dve minuti zaostanka. Še en Slovenec Matej Mohorič (Bahrain Merida) pa je osvojil tretje mesto s tem, ko je dobro odpeljal današnjo vožnjo na čas. A če včeraj ne bi sprintal za drugo mesto v Kamniku, bi ga danes prehitel mladi Tadej Pogačar.

Rigoberto Uran: “Zelo sem vesel, saj je drugo mesto na dirki lep uspeh. Pred dirko po Franciji je to dober rezultat tako zame kot za ekipo. Dirka je lepa, z lepimi vzponi. Prvič sem tukaj, a verjetno se bom vrnil … Morda na počitnice. Primož Roglič je bil res močan in čestitam mu.”

Matej Mohorič: “Danes pred etapo so bile noge precej težke, ker sem dve težki etapi vozil precej agresivno, obakrat ciljal na etapno zmago, nekoliko manj na skupni seštevek, ampak  danes mi je uspelo odpeljati odličen kronometer in smo vsi zelo zadovoljni. Bil sem povsem osredotočen na svojo vožnjo in poskusil čim hitreje odpeljati iz Trebnjega do Novega mesta in na koncu se je izšlo za skupno tretje mesto. Vzdušje je bilo cel teden enkratno, res hvala vsem navijačem, ki ste nas prišli spodbujati na ceste, pa tudi tistim, ki ste dirko spremljali iz domačega naslanjača. Konkurenca je bila letos res huda, precej hujša kot je to običajno za dirke prve kategorije in mislim, da se bo dirka Po Sloveniji še naprej razvijala v tej smeri in bo v prihodnosti še boljša."

Zanimiv je bil razplet za belo majico. Kot omenjeno, jo je oblekel član moštva Ljubljana Gusto Xaurum, 19-letni Pogačar. Na kronometru je bil hitrejši od Avstralca Michaela Storerja (Team Sunweb) – na koncu petega v skupnem seštevku, a ločili sta je samo dve sekundi. Jani Brajkovič (Adria Mobil Cycling) je bil osmi in dopolnil uspeh slovenskih kolesarjev. Zelo zadovoljen Tadej je po dirki povedal: “Včeraj sem bil že malo pesimističen, a sem našel motivacijo in danes sem se zbudil optimističen. Prišli smo po belo majico in dobili smo belo majico, tako da sam sem zadovoljen in ekipa je zadovoljna.”

Direktor dirke Bogdan Fink je bil z razpletom zadovoljen: “Priča smo bili petim čudovitim dnem zelo zanimivega dirkanja. Kolesarji so nam pripravili super šov in lahko smo uživali od začetka do konca. Zahvaliti se želim vsem navijačem, ki so prišli na dirko in podpirali vse tekmovalce. Dirko so spremenili v spektakel. Zahvaliti se želim tudi vsem regijam, mestom in sponzorjem, ki nas podpirajo. Prav tako pa seveda tudi vsem v organizacijski ekipi dirke, kar 1800 ljudi je trdo garalo, da je dirka tako uspešna.”

Dirka Po Sloveniji je tako končana in pozornost kolesarskega sveta se bo počasi usmerila na Dirko po Franciji. In če sodimo po današnjem dnevu, bo imela tudi nekaj slovenskega pridiha.

 

POVEZAVE

Celotni rezultati (etapa in skupno)

Video vrhunci dneva


Foto: Sportida