Tour of Slovenia
26. dirka Po Sloveniji 2019 19. junij - 23. junij

Primož Roglič spektakularno zmagal na Alpski etapi

06.16.2018

Slovenski kolesarji so se danes na dirki Po Sloveniji izkazali in navijačem dali to, kar so želeli – 4 domači kolesarji med prvimi desetimi ter zmaga Primoža Rogliča, ki je oblekel tudi zeleno majico.

Četrto etapa slovenskega kolesarskega kroga smo poimenovali Alpska zaradi treh težkih vzponov v Kamniško-Savinjskih Alpah. Slovenski junak Primož Roglič (Lotto NL-Jumbo) je napadel na zadnjem vzponu na Volovljek (2. kategorije, 1039 m) in sam prečkal vrh, a imel še 20 kilometrov do cilja. Pogumno se je spustil v dolino na položnejšem zadnjem delu trase pa pokazal vse svoje sposobnosti v vožnji na čas. Ciljno črto je prečkal 33 sekund pred zasledovalno skupino, kar bi moralo biti dovolj za skupno zmago na dirki, saj je z enako prednostjo tudi oblekel zeleno majico. Čaka ga samo še jutrišnji kronometer, torej disciplina, ki Primožu Rogliču ustreza.

Roglič je imel spet neverjetno podporo domačih navijačev: “Končni rezultat je boljši kot včeraj. Nisem imel posebne taktike, ampak sem samo prosil fante, da mi pomagajo in sem samo napadel. Seveda pomaga, da imam prednost domačega terena. Vsak dan se ponavljam, a res je lepo dirkati pred vsemi temi navijači. Ta predstava je zanje. A dirka še ni končana in jutri se bom moral skoncentrirati in se zelo potruditi.”


Potek etape

Dirka se je začela v Ljubljani in prvih 60 kilometrov je bilo bolj ravninskih s tremi letečimi cilji. Italijan Simone Consonni (UAE Team Emirates), zmagovalec prve etape, je bil najboljši na dveh in si zagotovil rdečo majico najboljšega kolesarja po točkah. Za tem se je oblikoval prvi uspešen beg. 14 kolesarjev si ni privozilo več kot dve minuti prednosti. Na vzponu na Jezersko (2. kategorije, 1211 m) se je za napad odločil Italijan Fausto Masnada (Androni Giocattoli – Sidermec). Skupina za njim se je razbila in reorganizirala šele po najtežjem delu etape – 5-kilometrskem vzponu na Pavličevo sedlo (1. Kategorije, 1338, s povprečnim naklonom 10, 2 %). Masnada je na vrhu tega vpona dobil dovolj točk, da si je zagotovil modro majico najboljšega gorskega kolesarja.

In potem so v ospredje prišli najboljši hribolazci, ki so oblikovali močno zasledovalno skupino v kateri je bil tudi nosilec zelene majico Rigoberto Uran (Kol/EF Education First-Drapac p/b Cannondale), lanski zmagovalec dirke Po Sloveniji Rafal Majka (BORA Hansgrohe) in slovenski favorit Primož Roglič. In na tej točki dirke smo začeli naše poročilo – pri izjemnem Rogličevem napadu in njegovi etapni zmagi.


Boj za drugo mesto

Skupina 9 zasledovalcev se je tako lahko borila samo za drugo mesto. In spet je slavo pobral Slovenec. Matej Mohorič (Bahrain Merida) je pridobival na spustih in bil na koncu hitrejši od Majke, Tadeja Pogačarja (Ljubljana Gusto Xaurum) in Urana. Jani Brajkovič (Adria Mobil), ki je dirko po Sloveniji dobil leta 2012 je bil prav tako v tej skupini in bil na koncu deveti. Mohorič je bil pri svojem uspehu iskren: “Ni odločil sprint, odločil je Primož. Bil je res močan na tej dirki tako da kapo dol. Res je bil odličen in zaslužil si je to zmago.”

Navijači so bili prav tako veseli uspeha mladega Pogačarja, ki je lani mnoge presenetil s petim mestom v skupnem seštevku. Tudi letos je tik za najboljšimi in hotel je dobro nastopiti, predvsem pred svojimi domačimi navijači, saj doma v Komendi: “Bilo je težko že od začetka, ampak potem ko sem ujel svoj ritem, ni bilo več takega problema. Na vrhu pa tako vzpodbuda, da je še dodala moči. Na zaključnem klancu sem bolj ali manj pazil na belo majico. Ko je Roglič napadel sem bil že nekaj metrov zadaj. Potem ko sem enkrat ujel svoj ritem, ni bilo tako težko. Jaz sem dal vse od sebe. Na vrhu Kranjskega Raka sem držal Urana in Majko, potem sem jih še napadel, ampak ni bilo dovolj moči, da bi se odpeljal in dobil nekaj prednosti, ampak sem zadovoljen. Nisem preveč samozavesten za kronometer, ampak mislim, da lahko zborbam za belo majico.”

Tadej je 3 sekunde za Avstralcem Michaelom Storerjem (Team Sunweb), ki je trenutni nosilec bele majice in je bil danes šesti.

Zadnji dan dirke bo dal zmagovalca 25. izvedbe dirke Po Sloveniji, a vse drugo kot potrditev zmage Primoža Rogliča bi bilo presenečenje. A to je dirkanje in zgodi se lahko marsikaj.

 

POVEZAVE

Video vrhunci etape

Galerija

Rezultati


Foto Sportida