Tour of Slovenia
26. dirka Po Sloveniji 2019 19. junij - 23. junij

Groenewegen je bil izgubljen, a je našel pot do zmage

06.14.2018

World Tour ekipe ter njihovi šprinterski zvezdniki niso dovolili presenečenj na drugi etapi dirke Po Sloveniji, njihovi zadnji priložnosti za odmevnejši rezultat. Dylan Groenewegen je na koncu slavil etapno zmago, Benjamin Hill pa je novi vodilni.

Skoraj 153 kilometrov dolga etapa se je začela v Mariboru, znova z napadi od samega začetka. Skupinici je uspelo pobegniti že po nekaj kilometrih, znova po zaslugi Benjamin Hill (Ljubljana Gusto Xaurum), ki se očitno počuti zelo močan na slovenskih cestah, težko pa je reči ali k temu pripomore dejstvo, da vozi za slovensko ekipo. Ob njem sta bila še Gašper Katrašnik (Adria Mobil Cycling) ter Čeh Vojtěch Hačecky (Elkov Author Cycling Team), v nekem trenutku pa je imela trojica skoraj pet minut prednosti. Hill in Katrašnik sta bila najmočnejša v skupinici in sta si razdelila zmage na letečih ciljih in edinem gorskem cilju na Planino pri Sevnici.

Hill je očitno dobro izračunal in si tako pridobil dovolj bonifikacijskih sekund, da je lahko oblekel zeleno majico vodilnega kolesarja na dirki: »Pred etapo smo imeli načrt s štirimi cilji: Najprej sem moral priti v beg, potem dobiti najmanj tri bonifikacijske sekunde, kot tretje nisem smel zaostali na cilju in kot četrto je moral pravi kolesar zmagati. Med etapo sem tako postopoma odkljukal vse točke in na koncu se je vse obrnilo v moj prid. Ne računam na to, da bi do konca dirke obdržal obe majici in že če bi imel eno, bi bilo zelo lepo. Zdaj ko imam tudi zeleno pa sem seveda zelo vesel.«

Ubežniki so tako odločali o današnji skupni razvrstitvi, a v Rogaški Slatini so bili v boju za etapno zmago stranski igralci: Najmočnejše ekipe so imele pripravljene sprinterske vlake za zadnji kilometer, čeprav vsem ekipam ni šlo vse po načrtu. Caleb Ewan (Mitchelton-Scott) je imel spet nekaj smole, ko je pri spustu s Planine pri Sevnici padel. A hitro je bil spet na kolesu in se je celo boril za zmago v zadnjim metrih. Mark Cavendish (Dimension Data) je imel defekt 16 kilometrov pred ciljem, moral je zamenjati obročnik. Tudi on se je uspel vrniti v glavnino.

Nizozemec Dylan Groenewegen (Lotto NL-Jumbo) je v glavnini izgubil stik s svojo ekipo, a našel pot v ospredje in imel na ciljni črti pred drugouvrščenim Matteom Pelucchijem (Bora Hansgrohe) in tretjim Ewanom lepo prednost. Zmagovalec prve etape Simone Consonni (UAE Team Emirates) je bil četrti, Mark Cavendish pa šesti.

Zmagovalec je po etapi povedal: »Danes sem se dobro počutil. Danes sem se dobro počutil in zadovoljen sem s tem, kako se moje noge odzivajo. To je zelo dobro pred dirko po Franciji. V zadnjih desetih kilometrih je bilo kaotično. Tri kilometre pred ciljem sem izgubil stik z ekipo, oni pa z mano. Tako, da sem se moral znajti sam. Zadovoljen sem s pripravo na dirko po Franciji. Včeraj nisem mogel sprintati zaradi padca, a danes sem imel novo priložnost in zmaga je vedno odlična.«

Najboljši Slovenec je bil Rok Korošec (My Bike – Stevens) na devetem mestu: »Mogoče je bilo malo bolj sproščeno kot včeraj. Velike ekipe so imele vlake za svoje sprinterje in mislim, da se je naša ekipa dobro znašla in mislim, da smo naredili vse kar se je dalo. Ostaja pa vseeno malo grenkega priokusa, ker na koncu vidiš, da bi lahko tudi mi več iztržili, če bi imeli boljšo podporo vlakov. Jaz sem s tem zadovoljen in škoda, da ni več takih etap.«

Hill je zdaj v zeleni in modri majici (vodilnega v točkovanju gorskih ciljev), Pelucchi vodi v sprinterski razvrstitvi, Jon Božič (Adria Mobil Cycling) pa je najboljši mladi kolesar in tako v beli majici.


Kolesarje sedaj čakata dve zahtevni gorski etapi. V petek 176-kilometrov dolga preizkušnja od Slovenskih Konjic do Celja z dvema vzponoma v zadnjih 20 kilometri na Celjsko kočo in Celjski grad.


POVEZAVE

Video vrhunci

Rezultati


#TourOfSlovenia #FightForGreen


Foto: Vid Ponikvar / Sportida