25. dirka Po Sloveniji 2018 13. junij - 17. junij

Na dirki Po Sloveniji tudi afriški up Valens Ndayisenga

06.20.2017

Zadnje dni smo veliko pisali o Rafału Majki, Samu Bennettu, Luki Mezgecu in ostalimi kolesarskimi zvezdniki, vendar so se v karavani nahajali tudi kolesarji, ki so dali dirki dodaten pomen tudi za to, ker gre za športnike, ki imajo za seboj celo zelo zanimive zgodbe. Eden od njih je triindvajsetletni Ruandski kolesar, Ndayisenga Xaverine, ki je vozil za ekipo Tirol.

 

Valens Ndayisenga se je rodil leta 1994 med genocidom v Ruandi. V času od 7. aprila do sredine julija leta 1994 je bilo tam pobitih več kot 800.000 ljudi. Rodil se je v Rwamagana v vzhodni provinci Ruandi. Njegovi starši so mu bili v veliko podporo potem, ko je leta 2012 dosegel drugo mesto na prvenstvu Ruande, takrat star komaj 18 let. Prvi uspeh ga je pripeljal v državno reprezentanco. Leta 2014 in 2016 je zmagal dirko po Ruandi. Lani je nastopal za mlado ekipo Dimension Data in dosegel peto mesto v dirki na kronometer na afriškem prvenstvu. Po njegovih stopinjah gre tudi njegova šestnajstletna sestra Xaverine, ki prav tako že dosega dobre rezultate. Letos ga je v ekipo Tirola pripeljal lastnik ekipe Thomas Pupp, ki je ob tem dejal: »Lani sem obiskal Ruando in spoznal in vzljubil njihov projekt Team Africa rising. Prepričan sem, da je pred afriškimi kolesarji lepa bodočnost«.

Že pred leti je nastal »Rwanda cycling project«, ki so ga ustanovili nekateri bivši ameriški kolesarji in proizvajalci kolesarske opreme na čelu z Richardom Pascoe in blagovne znamke Ricci. Valens Ndayisenga je na letošnji dirki Po Sloveniji dosegel naslednje etapne uvrstitve: Kočevje 112., Ljubljana 103., Rogla 48. in v Novem mestu 78. Skupno je bil na 50. mestu.

 https://teamafricarising.org/womens-programme

 https://teamafricarising.org/africa-rising/

Srečko Glivar

 FOTO: Vid Ponikvar