30. dirka Po Sloveniji 12. junij - 16. junij 2024
02.06.2024

Obnova doma na Lubniku in izgradnja čistilne naprave

Obnova doma na Lubniku in izgradnja čistilne naprave

Lubnik (1025 m) je priljubljena izletniška točka na veznih poteh evropske pešpoti in Loške planinske poti, ki ga letno obišče med 40 in 45 tisoč planincev. Dom na Lubniku, ki je bil zgrajen leta 1932, je bil leta 2010 temeljito obnovljen. Obnova doma je vključevala spalne prostore, restavracijo, pohištvo, elektro in vodno napeljavo, gretje, teraso in čistilno napravo. Skrbnikom je bilo s prenovo omogočeno, da so iz sezonskega prešli na celoletno obratovanje.

Prva koča na Lubniku je bila planincem dana v uporabo 22. maja leta 1932. Bila je zelo majhna in lesena, a je služila svojemu namenu. Kočo so čez pet let posodobili. Leta 1943 so jo požgali, da bi preprečili nastanitev Nemcem. Od 1950. leta pa do 25. maja 1953 je potekala izgradnja zdajšnjega planinskega doma.

Dom je vse do leta 2003 kljuboval zobu časa. V zadnjih desetletjih je vedno bolj kazalo, da bo treba narediti večje posege. Zato so se leta 2003 lotili delne obnove doma ter v Breznici uredili skladišče in vodniško dvorano. Leta 2006 so obnovili streho na domu, leto kasneje pa tudi kuhinjo. Ostala so še večja dela, ki se jih ni dalo delati po korakih in so zahtevala večje finančne vložke.

Leta 2010 so se prijavili na razpis za pridobitev evropskih sredstev, namensko za obnovo in posodobitev planinskih postojank. Na razpisu so bili uspešni, del sredstev, in sicer dobrih 72 tisoč evrov, je Planinsko društvo Škofja Loka uspelo pridobiti iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, in takoj julija so se lotili intenzivne obnove.

Obnova je obsegala številne pomembne ukrepe za izboljšanje objekta, vključno z ureditvijo električne instalacije, izravnavo in dodatno izolacijo sten ter izdelavo novih sanitarij.

Vas naložbena politika zanima in si želite informacije iz prve roke? Vprašajte interaktivno svetovalko Emo, ki vam je na voljo na spletni strani www.evropskasredstva.si, preko maila eutocka.mkrr@gov.si ali brezplačne telefonske številke 080 20 23.