30. dirka Po Sloveniji 12. junij - 16. junij 2024
09.11.2023

Srce televizijskega prenosa dirke Po Sloveniji

Srce televizijskega prenosa dirke Po Sloveniji

Za prenosom, ki ga gledate na Eurosportu (in platformi Global Cycling Network) ali na Televiziji Slovenija se skriva ogromen aparat z izredno veliko ekipo strokovnjakov in dobesedno več tovornjaki tehnične opreme, danes si bomo ogledali notranjost tovornjaka, ki predstavlja srce celotne produkcije.

Število gledalcev televizijskega prenosa dirke Po Sloveniji se meri v milijonih, za začetek prenosa pa je praktično dovolj že en klik in kolesarji se pojavijo v vaši dnevni sobi. Seveda na drugi strani ni vse tako enostavno, televizijska ekipa za prenos šteje krepko preko 50 članov, sestavljajo pa jo snemalci, motoristi, piloti, tehniki ter seveda celotno osebje režije.

Izmed celotne televizijske ekipe so seveda najbolj vidni motoristi s snemalci ter helikopter, visoko nad dirko pa leti še sodelujoče letalo. Na ciljnem prostoru pa se bohotijo tehnična vozila vseh mogočih ekip in tehnikov, vse pa je povezano v reportažnem vozilu HD 2 Televizije Slovenija. V 12 metrov dolgem tovornjaku se vsi signali združijo, končni rezultat dela ekipe pa je prenos, ki ga vidite na vašem zaslonu.

V glavnem prostoru so režiser s pomočniki in producenti, v ločenih prostorih pa sta še ekipi za upravljanje kamer ter zvoka. Grafike ustvarjajo v dodatnem terenskem studiu, prav tako so v svojih prostorih komentatorji. Vse skupaj je povezano s kilometri kablov ter številnimi brezžičnimi signali.

Za piko na i je treba vse skupaj vsak dan dirke seliti na novo lokacijo, kar seveda pomeni dodatne izzive, a je izkušena mednarodna ekipa vsako leto vsemu kos in prenos je iz leta v leto boljši.

Hvala celotni ekipi za odlično delo!

Video vrhunci letošnje dirke Po Sloveniji.

Foto: Grega Stopar in Mario Stiehl