30. dirka Po Sloveniji 2024 12. junij - 16. junij
Tour of Slovenia

Mohoriču zaslužena etapna zmaga, Zani boj za zeleno

06.18.2023

29. dirka Po Sloveniji je bila napeta vse do zadnjega, pričakovano je boj za etapno in tudi skupno zmago doživel svoj vrhunec na Trški gori in spustu proti Novemu mestu. Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je prišel do svoje prve etapne zmage na tej dirki, Filippo Zana (Team Jayco AlUla) pa je potrdil skupno zmago na dirki. Za še večji domači uspeh je poskrbel Luka Mezgec s tretjim mestom.

Kolovrat je močno premešal karte na vrhu in povsem odprl boj za skupno zmago, Filippo Zana je imel na štartu na Vrhniki le sekundo prednosti. Jasno je bilo, da se Diego Ulissi (UAE Team Emirates) ne bo predal do zadnjega, povsem realno pa bi se lahko v boj za sam vrh podal še kdo. Vsa pozornost je bila tako usmerjena proti 1,7 kilometra dolgemu vzponu na Trško goro, tam so morali kolesarji danes pustiti čisto vse. Najbolj močno so vlekle ekipe serije WorldToura, Matej pa se je že zelo hitro postavil na čelo in raztegnil skupino. Ulissi je sledil, a ne dovolj dolgo, Zana pa je znova pokazal da je pravi hribolazec. Mohorič je pričakovano napadel tudi na spustu, dokončno pa zmago potrdil s silovitim šprintom na Glavnem trgu v Novem mestu. Mateju se je zmaga na dirki Po Sloveniji že večkrat izmuznila, nazadnje lani na istem mestu, letos si jo je več kot zaslužil.

Matej Mohorič (Bahrain Victorious) po zmagi: »Vzpon na Trško goro mi res ustreza, v takšnih klancih sem res dober. Imeli smo načrt in smo se ga držali, vozili smo kot eno, vozili smo za Gina. Rezultat ni bil pomemben, želel sem samo pustiti vse na cesti. Osredotočen sem bil sam nase in želel sem pokazati najboljše kar zmorem na zadnjem klancu. Na vrhu sva bila samo jaz in Filippo, skušal sem izkoristiti spust, vendar ni bil dovolj dolg, da bi res naredil razliko. Zato sem ga počakal, saj sem menil, da mu takšni zaključki ne ustrezajo in bo zelo trpel v zadnjih šestih kilometrih. Močno sem pritisnil, vmes pa sem uspel tudi nabrati moči in osredotočil sem se na etapo. Na koncu sem uspel zmagati, seveda to zmago posvečam mojemu prijatelju Ginu, ki bi bil danes ponosen na nas.«

Tudi Filippo Zana je zmago posvetil nesrečno preminulemu kolesarju: »Zaradi sinočnjega padca sem šel danes malce bolj rezervirano. Zahvaliti bi se želel Mateju, ker me je počakal na koncu spustu. Skupaj sva prišla do cilja, on je dobil etapo, jaz pa dirko. Popolno! Zahvala gre tudi mojim sotekmovalcem, ki so cel dan garali. Ta zmaga je za Gina!«

Zana je dobil boj za zeleno z 18 sekundami prednosti pred Mohoričem, Ulissi je tretji s 23 sekundami zaostanka. Ulissi tako ni osvojil svoje tretje zmage v Sloveniji, prav tako pa ni prišlo do preobrata v zadnji etapi, za sam vrh se je ta zgodil le dvakrat v zgodovini dirke.

Luka Mezgec je tokrat ostal brez etapne zmage, v šprintu zasledovalcev pa pokazal največ in osvojil tretje mesto na etapi. Zmage res nima v žepu, ima pa zato ogromne zasluge za uspeh ekipe Jayco AlUla na dirki.

Replika 5200 let starega kolesa z ljubljanskega barja gre tako znova v Italijo, saj je Filippo Zana upravičil vlogo favorita. V razvrstitvi po točkah je zmagal Ide Schelling (BORA – hansgrohe), zmagovalec Postojne. Majico najboljšega hribolazca je danes ubranil Samuele Zoccarato (Green Project – Bardiani CSF – Faizanè), eden izmed junakov Kolovrata. Najboljši mladi kolesar na dirki je Raul Garcia Pierna (Equipo Kern Pharma), njegova ekipa pa je bila tudi najboljša v ekipni razvrstitvi.

Z veličastnim razpletom etape v Novem mestu, obiskom Primoža Rogliča ter slovesom Mojce Novak z mesta dolgoletne predsednice organizacijskega odbora dirke se je dirka za letos zaključila, jutri pa je že prvi dan odštevanja do začetka jubilejne 30. dirke Po Sloveniji.

REZULTATI
VIDEO VRHUNCI

Foto: Sportida