30. dirka Po Sloveniji 12. junij - 16. junij 2024
06.06.2023

Ohranitev kulturne dediščine in razvoj turistične ponudbe lokalnega okolja na območju Haloz

Ohranitev kulturne dediščine in razvoj turistične ponudbe lokalnega okolja na območju Haloz

Projekt Kulturna dediščina za trajnostni razvoj turizma se je izvajal na območju treh občin partneric, katere imajo izjemno bogato kulturno-etnografsko dediščino, ki odseva nekdanji kmečki način življenja in ustvarjanja, lokalnih običajev in avtohtonih dobrin.

V Cirkulanah so uredili Park dediščine, kjer so obiskovalcem na enem mestu predstavljeni tradicionalni haloški objekti po vzoru nekdanjih haloških domačij. Z ureditvijo parka – postavitev tipične haloške cimprane hiše, hleva, kolarnice, čebelnjaka, kmečkega vrta in brajd, je v Cirkulanah narejen pomemben korak za ohranjanje in promocijo kulturne in etnografske dediščine Haloz, ki pa je istočasno tudi pomembna trajnostna turistična infrastruktura. V Gorišnici je zgrajena recepcija na Dominkovi domačiji (300 let stara panonska hiša), v kateri je v okviru projekta predvidena zaposlitev za izvajanje ogledov na domačiji, ter prodajalna za prodajo lokalnih izdelkov in pridelkov. V Zavrču so bile v okviru projekta izvedene raziskave, delavnice in izdana strokovna publikacija o zgodovini Zavrča, katere vsebina bo trajno namenjena za študijske in turistične namene.

Projekt je sofinanciran z evropskimi sredstvi iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

»Sofinanciranje operacije nam je omogočilo izvedbo treh aktivnosti partnerskih občin – Cirkulane, Gorišnica in Zavrč, ki so bistveno prispevali k ohranitvi kulturne dediščine in razvoju trajnostnega turizma oz. turistične ponudbe lokalnega okolja.«

Sonja Golc, predsednica Društva za oživitev gradu Borl

Vas naložbena politika zanima in si želite informacije iz prve roke? Vprašajte interaktivno svetovalko Emo, ki vam je na voljo na spletni strani www.evropskasredstva.si, preko maila eutocka.mkrr@gov.si ali brezplačne telefonske številke 080 20 23.