30. dirka Po Sloveniji 12. junij - 16. junij 2024
05.06.2023

Nekdanja veleblagovnica v Celju zdaj center zabavne znanosti

Nekdanja veleblagovnica v Celju zdaj center zabavne znanosti

V samem središču tretjega največjega mesta v Sloveniji – Celju, je stavba nekdanje veleblagovnice zaživela v novi podobi in z novo vsebino. Postala je največji znanstveno-zabavni park v Sloveniji, kraj kjer je doma znanost.

Potem, ko je velika in prepoznavna stavba v središču mesta več let samevala brez nekdanje vsebine in lastnikov, se je Mestna občina Celje odločila stavbo kupiti, ji spremeniti vsebino in revitalizirati tako stavbo kot njeno neposredno okolico. Nekdaj opuščena stavba je postala center zabavne znanosti- kraj, ki ne le revitalizira nekdanje degradirano okolje, pač pa tudi na zabaven, izviren in zelo privlačen način širši javnosti približuje znanost.

Prostorna stavba omogoča obilo prostora, kjer znanost zaživi v vsej svoji pestrosti in zabavnosti. Obiskovalci skozi različne postaje parka spoznavajo skrivnosti fizike, naravoslovja, tehnologije, človeškega telesa, ekologije, astronomije in se lahko preizkusijo v raznih izzivih. Raziskovalne postaje, vseh skupaj jih je kar 53, so zasnovane izrazito interaktivno, ponujajo obilo novih spoznanj in pričakujejo dejavno sodelovanje obiskovalcev. Snovalci so poleg tega skušali doživetje obiskovalca kar najbolj umestiti v lokalno okolje stavbe. Mesto Celje tako nastopa kot kulisa marsikatere postaje, na ta način pa obiskovalcem poleg znanosti približuje tudi zgodbo samega mesta in njegove okolice. Nenazadnje si obiskovalec s simulatorjem letenja z zmajem Celje ogleda tudi iz zraka in leti med ulicami mestnega jedra. Na 4.000 m² znanost stopa v ospredje, ponuja prikaz svoje večplastnosti, kompleksnosti pa tudi navidezne enostavnosti in seveda zabavnosti.

Kvaliteta projekta obnove stavbe se ne kaže le v novi vsebini ampak tudi v dejstvu, da ta nova vsebina nagovarja področje, ki je specifično in ki pokriva poklice, za katere je praviloma manj zanimanja. Spodbujanje zanimanja za področje znanosti, naravoslovja in tehnike je tako eden osrednjih ciljev Tehnoparka.

Ko je bila v začetku 70tih let prejšnjega stoletja stavba zgrajena, je bila to prva sodobna veleblagovnica v Celju. Ponašala se je s tekočimi stopnicami in klimatsko napravo. Na nek način je torej nekako pričakovano, da tudi sedaj, ko je zaživela z novo vsebino, predstavlja sodoben, privlačen in tudi na mestih inovativen pristop.

Center zabavne znanosti Tehnopark je sofinanciran z evropskimi sredstvi iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Vas naložbena politika zanima in si želite informacije iz prve roke? Vprašajte interaktivno svetovalko Emo, ki vam je na voljo na spletni strani www.evropskasredstva.si, preko maila eutocka.mkrr@gov.si ali brezplačne telefonske številke 080 20 23.