30. dirka Po Sloveniji 12. junij - 16. junij 2024
08.06.2022

»Navodila« za spremljanje dirke Po Sloveniji v živo

»Navodila« za spremljanje dirke Po Sloveniji v živo

Več vas bo ob cestah in bolj glasno boste navijali, boljša bo dirka! Da boste lažje našli svoje idealno pozicijo in da ničesar ne boste zamudili, smo za vas pripravili kratka navodila. Prav tako objavljamo zapore na ključnih etapah.

Slika z dirke Po Sloveniji bo šla po vsem svetu, a seveda je vedno najbolj posebno navijanje z roba ceste, z glasnim navijanjem za vse kolesarje. Zato si pred odhodom na dirko ali posamezne etape poglejte vse informacije o etapah, ki so objavljene na naši spletni strani in v biltenu:

Etape/osnovna stran: https://tourofslovenia.si/sl

Bilten: https://tourofslovenia.si/storage/app/media/2022/tour-of-slovenia_posloveniji_2022-web.pdf

Informacije na strani in biltenu so načeloma enake, se pa morebitni popravki objavijo samo na spletni strani. V biltenu pa je več informacij o štartnih in ciljnih prostorih in zadnjih kilometrih.

PODATKI O ETAPI

Za vsako izmed etap smo objavili profil, časovnico, zemljevid, 3D predstavitev in uradne destinacije, v času dirke se bo pojavilo še sledenje v živo. Ker imamo kar nekaj vprašanj glede teh podatkov so tukaj kratke razlage.

PROFIL – višinski prerez etape, ki pokaže tudi kje se bodo etape odločale. Običajno so najboljše navijaške točke na vzponih. Mobilna zapora bo na vzponih daljša, saj se bo skupina kolesarjev raztegnila.

ČASOVNICA – najbolj pomemben dokument za načrtovanje obiska etape. Kaže predviden čas prihoda v določen kraj, seveda z možnostjo odstopanja v obe smeri. Časovnica je na nek način tudi vodnik za zapore cest, saj se te običajno zaprejo približno 15 min pred prihodom karavane, odprejo pa takoj po zadnjem uradnem vozilu.

ZEMLJEVID – tukaj ne sme biti nejasnosti, kaže potek trase, s tem pa tudi kje bo tisti dan promet oviran.

POSEBNOSTI

Dirka se bo bržkone odločila na 3. in 4. etapi, zaradi specifike terena pa velja za oba zaključka poseben režim.

3. ETAPA / STARI GRAD CELJE – Zaključni vzpon bo zaprt za promet, dostop do gradu oz. Gostilne pri Kmetcu bodo imela le akreditirana vozila.
Dostop s kolesom in peš bo mogoč do prihoda prvih vozil v karavani, nato se bo treba umakniti na rob cestišča. Vse obiskovalce prosimo za previdnost, saj bodo na cesti uradna vozila in ekipe organizatorja.

4. ETAPA / VELIKA PLANINA – Najbolj pričakovana etapa letošnje dirke in verjetno tudi odločilna. Cesta od Kranjskega raka do cilja na Veliki planini bo zaprta od 11. ure dalje. Na tem območju bo zelo omejeno število razpoložljivih parkirnih mest, hkrati pa se cesta za pot nazaj v dolino ne bo odprla do predvidoma 19. ure. Še prej bo na istem odseku ceste zapora od 8.00 do 9.00 (zaradi postavljanja ograj).
Med 11.00 in 19.00 bo zaprta tudi cesta Podlom – Kranjski rak (odcep z glavne ceste pod vrhom Črnivca proti Kranjskemu raku.
Na dan dirke parkiranje na Kranjskem raku ne bo mogoče.
Na obeh cestah bo prehod mogoč s kolesom ali peš, zato vabljeni, da se nam pridružite kot pravi kolesarski navijači in dajte svoj glas podpore kolesarjem iz celega sveta. Velja enako kot za 3. etapo – dostop s kolesom in peš bo mogoč do prihoda prvih vozil v karavani, nato se bo treba umakniti na rob cestišča. Vse obiskovalce prosimo za previdnost, saj bodo na cesti uradna vozila in ekipe organizatorja.

5. ETAPA / TRŠKA GORA - Cesta bo zaprta eno uro pred prihodom kolesarjev, možen pa bo dostop s kolesom ali peš.

OSTALE ETAPE – MOBILNE ZAPORE

Posebne zapore na ostalih delih dirke niso predvidene, bo pa policija stalno izvajala mobilno zaporo. Ta bo daljša na območju štartov in ciljev etap, na poteku trase pa predvidoma od 15 minut pred prihodom prvih vozil karavane do prehoda zadnjega vozila.

Seveda vedno in povsod upoštevajte navodila policije, redarjev in organizatorjev, saj se lahko dirka le tako izvede na varen način.