27. dirka Po Sloveniji 2021 9. junij - 13. junij
Tour of Slovenia

Invazija Špancev

05.13.2021

Med 20 ekipami na letošnji dirki bodo poleg treh slovenskih tudi kar tri španske ekipe. Do sedaj sta nastopili le dve, Xacobeo Galicia leta 2010 in Kumpov Geox leta 2011. Italijani, ki so s svojimi ekipami stalnica vse od prvih dirk in ki so včasih nastopili s kar šestimi ekipami bodo letos kolesarili le z dvema - Bardiani- CSF- Faizane in Androni Giocatolli- Sidermec, sicer dolgoletnima gostjama na slovenskih cestah.

Španski kolesarji prevladujejo v sestavi ekip letošnjih novincev na dirki: Equipo Kern Pharma, Caja Rural- Seguros RGA In Euskatel- Euskadi. Vse tri so iz druge svetovne lige UCI ProTeam in vsem trem bo to prvi nastop na naši dirki. Prav zanimivo bo videti katerih kolesarjev bo poleg Slovencev največ na dirki. Morda Špancev?

Španija je kolesarska dežela, do sedaj smo jim bili daleč, zdaj pa smo očitno bolj blizu in zanimivi za njihove nastope. Špancev, če ne štejemo našega »Španca« Blaža Jarca, je dosedaj nastopilo 25, skupaj so zbrali 27 nastopov. Najbolj znamenit med njimi je Carlos Sastre, ki ga je leta 2011 k nam pripeljal Marko Kump, in Mikel Nieve, ki je leta 2015 nastopil za SKY. Omar Fraile - Team Dimension Data 2016, Beñat Intxausti - SKY 2016, Juan José Cobo - 2011 GEOX so sama znamenita imena iz zgodovine dirke, katerega si bomo najbolj zapomnili letos?

Janko Hrovat