27. dirka Po Sloveniji 2021 9. junij - 13. junij
Tour of Slovenia

Boštjan Mervar daleč pred vsemi

04.29.2021

V zgodovini dirke Po Sloveniji je bilo odpeljanih skupno 142 etap na katerih sta zmagala 102 kolesarja. Etapne zmage so se veselili kolesarji iz 23ih držav. Največ, in sicer 52 etap, so osvojili slovenski kolesarji, med katerimi najdemo skupno 28 zmagovalcev.

Med etapne zmage štejemo tudi zmago Slovenije na edinem ekipnem kronometru, ki je bil organiziran na prvi dirki leta 1993 na relaciji Krško – Krško. Med vsemi kolesarji, ki so osvojili največ etapnih zmag na dirki Po Sloveniji, kraljuje Boštjan Mervar s sedmimi zmagami, na tej lestvici pa mu sledita Robert Pintarič in Borut Božič s štirimi etapnimi zmagami.

Sploh prvo slovensko etapno zmago je dosegel Gorazd Štangelj leta 1993, ko je bil najhitrejši na prvi etapi na uvodnem kronometru v Novem mestu, zadnjo slovensko zmago pa je osvojil Luka Mezgec na zadnji dirki 2019. Bil je najhitrejši v drugi etapi med Mariborom in Celjem.

7 etapnih zmag: Boštjan Mervar
4 etapne zmage: Robert Pintarič, Borut Božič
3 etapne zmage: Tomaž Nose, Primož Roglič
2 etapni zmagi: Marko Kump, Andrej Hauptman, Dean Podgornik, Luka Mezgec, Mitja Mahorič, Grega Bole, Jure Golčer
1 etapna zmaga: Aldo Ino Ilešič, Boris Premužič, Branko Filip, Gorazd Štangelj, Igor Kranjec, Jure Zrimšek, Kristjan Koren, Leon Makarovič, Marko Žepič, Martin Hvastija, Milan Eržen, Robert Vrečer, Simon Špilak, Uroš Murn, Valter Bonča, Zoran Klemenčič, Slovenija I (ekipni kronometer)

ETAPNE ZMAGE PO DRŽAVAH
52 Slovenija
44 Italija
10 Nemčija
5 Rusija
4 Poljska
3 Nizozemska, Švica
2 Danska, Hrvaška, Avstralija, Irska, Belgija
1 Republika Južna Afrika, Kazakhstan, Litva, Madžarska, Švedska, Zimbabve, Kanada, Avstrija, Belorusija, Estonija, Kolumbija

Foto: Sportida