Tour of Slovenia
26. dirka Po Sloveniji 2019 19. junij - 23. junij

Prestižna trofeja – replika 5200 let starega kolesa

06.12.2019

Skupni zmagovalec dirke Po Sloveniji bo tudi letos prejel 3D natisnjeno in ročno zaključeno repliko najstarejšega znanega kolesa na svetu.

Ob prenovi celostne podobe dirke Po Sloveniji leta 2017 so se prizadevni organizatorji – Kolesarski klub Adria Mobil v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana - odločili tudi za izdelavo novega, prestižnega pokala za najboljše kolesarje v skupni razvrstitvi petdnevnega tekmovanja – repliko najstarejšega, 5200 let starega lesenega kolesa z osjo, ki so ga našli na Ljubljanskem barju. Izum kolesa je temelj človeške civilizacije in kulture. Tisočletja izumljanja niso iznašla ničesar, kar bi ga lahko nadomestilo. Kolo spodbuja napredek in ustvarjalnost. Replika tega izjemno natančno izdelanega kolesa se vsakokrat izdeluje v najsodobnejši 3D tehniki, za njegovo izdelavo pa je potrebno skoraj 50 ur zelo natančnega, celovitega in zahtevnega dela, katerega opravijo v ljubljanskem podjetju INTRI. Restavratorka Mestnega muzeja Ljubljana, Katarina Toman Kracina, sicer slikarka, ki je zasnovala pokal, nas je opozorila, da se model kolesa najprej tiska iz posebnih prašnih delcev na osnovi mavčnega odtisa originalnega kolesa, ki so ga naredili že pred časom v Nemčiji. Natisnjen model nato muzejska restavratorka natančno pobarva, vse skupaj pa se še obdela in postavi na podstavek iz pleksi stekla. Gravura pokala zmagovalca dirke Po Sloveniji je izdelana s pravimi zlatimi lističi, vsak pokal posebej pa ima tudi certifikat, saj želimo zgodbo te prestižne trofeje približati ne zgolj zmagovalcu dirke Po Sloveniji, pač pa celemu svetu. Ob letošnji 26. izvedbi zelene pentlje Po Sloveniji je sicer uvedena še ena novost: na hrbtišču pokala bodo tokrat vgravirana tudi imena vseh dosedanjih zmagovalcev dirke Po Sloveniji v minulih 25 letih.

Pokal – repliko najstarejšega kolesa z ljubljanskega barja - bo že drugo leto zapored prejel tudi najboljši gostitelj dirke, za naslov katerega se letos poteguje skupno 31 občin, skozi katere je izpeljana trasa dirke. Spomnimo, da je ob lanskemu jubileju dirke pokal Naj gostitelja zasluženo romal v roke občine Kamnik in Kamničanov, ki so pripravili izjemno vzdušje ob progi in v samem Kamniku.

Na fotografijah: utrinki iz restavratorske delavnice - najprestižnejši pokali za zmagovalce 26. zelene pentlje v fazi nastajanja.