30. dirka Po Sloveniji 12. junij - 16. junij 2024
11.04.2024

Ekipe na dirki Po Sloveniji 2024

Ekipe na dirki Po Sloveniji 2024

Jubilejna 30. dirka Po Sloveniji (12.-16. junij) je pritegnila k nastopu kar nekaj svetovnih ekip, med njimi so kar tri iz prve deseterice na lestvici UCI. Tudi številka ena!

Med 22 ekipami seveda izstopa svetovna številka ena – UAE Team Emirates (6. nastop na dirki Po Sloveniji) naših Pogačarja in Novaka, a tudi ostale so v svetovnem vrhu. Med deset najvišje uvrščenimi na lestvici UCI bodo nastopile tri, poleg UAE še Rogličeva BORA – hansgrohe (6. nastop) in francoska ekipa Groupama – FDJ, za katero bo to premierni nastop v Sloveniji. Mezgečeva Jayco AlUla (12. nastop) je trenutno uvrščena na 11. mesto lestvice.

Med tridesetimi najvišje uvrščenimi ekipami bo na letošnji dirki kar 13 ekip. Preostale ekipe so uvrščene nižje, do vključno 144. mesta. Skupno bo na dirki nastopilo šest ekip ranga WorldTeam, enajst ekip ProTeam in pet kontinentalnih ekip.

Moč nastopajočih ekip je razvidna iz tabele:

Vse omenjene bodo imele z začetkom letošnje dirke skupaj 158 nastopov, med njimi seveda največ Adria Mobil, Ljubljana Gusto Santic in Sava Kranj.

Ekipno zmago iz leta 2023 brani ekipa Equipo Kern Pharma iz Španije.

Kaj vam to pove o konkurenci na letošnji dirki? Veliko, a brez imen kolesarjev, ki bodo zastopali ekipe malo manj. Ko bodo dokončno znani vsi kolesarji na startu jubilejne izvedbe, bo tudi ugibanj o konkurenci manj. Nov junak bo znan, kot že 26-krat, 16. junija na Glavnem trgu v Novem mestu.

POVEZAVA: Vse ekipe na letošnji dirki Po Sloveniji

OPOMBA: Podatki z lestvice UCI na dan 11. april 2024.

Janko Hrovat

Foto: Mario Stiehl