30. Tour of Slovenia June 12th - June 16th 2024
13.09.2023

Naj gostitelj 29. dirke Po Sloveniji je Novo mesto

Naj gostitelj 29. dirke Po Sloveniji je Novo mesto

Kamniku, Idriji, Novi Gorici in Celju se je na seznamu zmagovalcev turistično-promocijskega tekmovanja za Naj gostitelja dirke Po Sloveniji pridružilo Novo mesto. Prestolnica Dolenjske je zmagala zaradi vseh aktivnosti v času dirke, seveda pa ne gre pozabiti tudi na zgodovinsko podporo kraja z vidika organizacije dirke in podpore kolesarstvu nasploh.

Mednarodna kolesarska dirka Po Sloveniji je letos praznovala 30 let od izvedbe prve »zelene pentlje«, iz leta v leto pa je poleg športnega pomemben tudi turistično-ekonomski vidik, promocija Slovenije in posameznih destinacij ter seveda skupni cilj promocije naše države kot idealne destinacije za aktivne počitnice. Gledanost na Eurosportu je dosegla 10 milijonov gledalcev, odlična je bila tudi gledanost na Televiziji Slovenija, odziv na družabnih omrežjih po vsem svetu pa je skoraj neizmerljiv. Gostitelji vseh petih etap, skupaj kar 40 destinacij, so opravili odlično delo in s tem tudi močno otežili delo komisije za Naj gostitelja dirke Po Sloveniji, člani komisije pa so pri izboru upoštevali sledeče kriterije:
- inovativnost pri aktivaciji in promociji destinacije,
- aktivnosti destinacije pred, med in po dirki,
- vključenost lokalnih kulturnih in izobraževalnih ustanov ter lokalnih društev,
- trajnostni vidik,
- aktivnosti destinacije skozi objave na spletnih straneh ter družbenih omrežjih.

V izredno hudi konkurenci Novo mesto ni naključno postalo Naj gostitelj 29. dirke Po Sloveniji. Poleg tradicije kolesarskega športa, ki traja že več kot pet desetletij (naj spomnimo – novomeški kolesarski klub, danes KK Adria Mobil, je bil ustanovljen v letu 1972), se je Mestna občina Novo mesto letos še posebej izkazala kot gostiteljica cilja dirke Po Sloveniji, saj so Novomeščani dirko pričakali z obilico športnih in turističnih ter številnih drugih promocijskih prireditev. Obenem je pomemben in zanimiv poudarek tudi ta, da je Novo mesto v zgodovini kar 36-krat gostilo start ali cilj dirke, kar ga postavlja na prvo mesto med gostiteljicami dirke Po Sloveniji.

Ob jubilejni tekmovalni kolesarski dirki so v Mestni občini Novo mesto organizirali celo vrsto prireditev s ciljem popularizacije dirke in turizma v dolenjski metropoli in njeni okolici; hkrati so organizirali tudi novinarsko konferenco pred samim začetkom dirke ter s tem dodatno spodbudili navijače k ogledu zadnje etape. Med najbolj izstopajočimi aktivnostmi so bile: Dirka na Krki, Študentska bičikleta, MTB trail po Dolenjski in prireditev S kolesom na kmetijo. Navijači so organizirali dve glavni navijaški coni, eno na Glavnem trgu v Novem mestu, drugo pa na Trški Gori, kjer je tekmovalce sredi dolenjskih gričev in vinogradov dočakalo huronsko navijanje in množično spodbujanje navijačev.

Ob prisotnosti Ministra za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaža Hana, ter svetovne kolesarske legende, Primoža Rogliča, si bodo številni udeleženci, ki so napolnili ciljno ravnino na Glavnem trgu, zagotovo zapomnili tudi izjemno zmago Mateja Mohoriča v zadnji etapi dirke.

Vsega tega vzdušja ob dirki v dolenjski metropoli in okolici pa ne bi bilo, če pri organizaciji dirke in spremljevalnih dejavnostih ne bi poleg MONM sodelovale še številne lokalne organizacije: Zavod za turizem Novo mesto, Društvo novomeških študentov, Rod Gorjanskih tabornikov in seveda Kolesarski klub Adria Mobil kot vsakoletni organizator zelene pentlje.

Ob koncu velja izpostaviti tudi veliko medijsko pokritost dogodka – objave o dirki in spremljevalnih aktivnostih je bilo zaslediti v vseh lokalnih medijih, celotno dogajanje pred in med dirko pa je bilo v organizaciji novomeškega mladinskega sveta objavljeno in podprto tudi na socialnih omrežjih pod geslom »Na kolo, pa gasa«.

Vsi našteti argumenti so odločilno vplivali na to, da je komisija priznanje za Naj gostitelja 29. dirke Po Sloveniji prisodila Mestni občini Novo mesto, predsednik komisije za izbor, Drago Bulc, sicer častni predsednik društva turističnih novinarjev Slovenije, pa je ob razglasitvi poudaril tudi izjemen nastop drugih destinacij, ki so vsaka na svoj način odlično pozdravile karavano kolesarjev ter predstavile Slovenijo v najboljši možni luči.

Izjave govorcev na prireditvi Naj gostitelj dirke Po Sloveniji:

Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke Po Sloveniji in direktor Kolesarskega kluba Adria Mobil:
»Hvala za vso podporo, ki nam jo dajete kot partnerji v zadnjih 30-ih letih. Ob začetku dirke leta 1993 si naši predhodniki zagotovo niso mislili, da bo dirka prišla na tako visok nivo. Danes je to lep športno turistični dogodek, samo prenos gre v več kot 130 držav, vsako leto pa narašča tudi število gledalcev ob trasi. Naslednje leto je pred nami 30. izvedba in tako kot pravijo veliki narodi, zgodovine ne moreš kupiti. V organizacijskem odboru bomo naredili vse, da naredimo res lepo in dobro prireditev.«

Mojca Novak, predsednica organizacijskega odbora dirke Po Sloveniji:
»Novo mesto je dajalo 50 let podporo razvoju kolesarskega kluba in je 30 let, kot je stara dirka Po Sloveniji, bilo domicil te dirke. Novo mesto je tako desetletja povezano s kolesarstvom in klubom, zato je kolesarsko mesto – z vzgojenimi kolesarji svetovnega slovesa in kolesarskim objektom – velodromom. Mesto in klub sta znala sodelovati, si prisluhniti, pomagati in se razvijati, delati prave stvari na pravi način in zmagovati. Novomeški kolesarski klub je dirko Po Sloveniji prvič organiziral leta 1993 v počastitev novo nastali samostojni državi Sloveniji in z namenom, da se domači tekmovalci pomerijo z mednarodno kolesarsko srenjo. Po zaslugi dobre organizacije je dirka postala privlačna, ugledna in trdno locirana na koledarju večdnevnih dirk UCI vse do danes. Kot predsednica organizacijskega odbora, bi se srčno in iskreno zahvalila vsem vam, dragi soorganizatorji – predstavniki destinacij dirke po Sloveniji. Hvala vam vsem tukaj prisotnim in hvala vsem tistim mnogim, ki ste sestavni del ekipe pri organiziranju dirke po Sloveniji. Želim, da dirka po Sloveniji kolesari tudi v prihodnje, povezuje in tekmuje, promovira in navdušuje. Srečno!«

Maša Puklavec, predstavnica Slovenske turistične organizacije:
»Veseli me, da smo v Slovenski turistični organizaciji partnerji te enkratne športne in tudi turistične prireditve, ki se je predvsem v zadnjih šestih letih močno uveljavila na mednarodnem področju. Vsako leto sodelujemo bolje in izkoriščamo več priložnosti, ki se nam ponujajo. Smo vedno bolj uigrana ekipa in te priložnosti iz leta v leto lažje in bolje prepoznamo. Dirki se pridružuje vedno več destinacij in ustvarja res enkratno razglednico Slovenije v svetu. Z destinacijami sodelujemo pri pripravi oglasov in tudi pri pripravi celotnega prenosa na katerem izpostavljamo znamenitosti posameznih krajev. Imamo organizatorja, ki naredi vrhunski športni dogodek, ter hkrati partnerje, kot so destinacije, občine in društva, ki soustvarjajo dogodek na sam dan dogodka in ponekod tudi že veliko prej. Komentatorji na Eurosportu so letos izpostavili, da je kolesarstvo del nacionalne kulture in da imamo razvejano kolesarsko mrežo poti in raznolika kolesarska doživetia. Slovenija tudi s tem dogodkom postaja vedno bolj prepoznavna kolesarska destinacija.«

Drago Bulc, predsednik komisije za izbor Naj gostitelja dirke Po Sloveniji in častni predsednik društva turističnih novinarjev Slovenije:
»Delo je bilo izredno težko, kajti vsi so se resnično potrudili. Dirko sem vsaj deloma spremljal tudi v vozilu na čelu dirke in se je bilo na koncu težko odločiti koga predlagati komisiji in ostalim članom. Imam izkušnje s podeljevanja turističnih nageljnov in bodečih než, pa tudi smučarske snežinke, tako da sem imel v glavi zelo jasne in objektivne namene, da to podelimo kraju, ki si najbolj zasluži. Težko se je čustveno odločiti, treba je razmisliti in dati argumente na mizo. Dirka je bila res fantastična, vsem nam v užitek. V takem vzdušju je nato še lažje uprizoriti to čarobnost Slovenije skozi katero so se peljali kolesarji.«

Gregor Macedoni, župan Mestne občine Novo mesto:
»Iskreno ponosni in veseli smo tega priznanja. O prepletenosti našega mesta in kolesarstva je predsednica organizacijskega odbora, Mojca Novak, povedala veliko lepega. 50-letna zgodovina Kolesarskega kluba je naredila Novo mesto za prestolnico slovenskega kolesarstva, poleg tega, da smo že prestolnica izvoznega gospodarstva. Dirka Po Sloveniji je v 29 izvedbah spisala izjemno zgodbo, ki je bila vedno znova prepletena z Novim mestom in našim Glavnim trgom. V našem mestu se je oblikovala ekipa ljudi, ki si je zadala cilj, da bomo narediti res nekaj posebnega, naj izpostavim samo kampanijo Na kolo pa gasa, ambasadorje ter na koncu dve navijaški coni. Vse to se je spletlo v zgodbo, ki je prepričala tudi komisijo. Hvala komisiji za priznanje, hkrati pa je to tudi spodbuda, da bomo v prihodnjih letih vse skupaj nadgradili. Prav tako pa obljubljam, da bo Novo mesto upravičilo zaupanje, ki smo ga dobili v zadnjih 30-ih letih in da bo Novo mesto na nek način skoraj enačaj s to dirko. Zgodba, na katero smo ponosni in bomo še naprej trdo delali.«

Marko Lekše, predsednik Kolesarskega društva Adria Mobil:
»V iskreno zadovoljstvo in čas nam je organizirati to dirko v okviru Kolesarskega kluba Adria Mobil, tudi v družbi Adria Mobil kot generalnemu pokrovitelju kluba smo ponosni na ta dogodek, ki ga direktor Bogdan Fink skupaj s predsednico org. odbora, Mojco Novak, in ostalimi organizatorji ustvarja že vrsto let. Prvič sem imel priložnost in čast spremljati dirko od blizu, in dogodek je zares izjemen, tako po športni, kot organizacijski in turistični plati. Najlepša in iskrena hvala vsem, ki sodelujete z nami.«