30. Tour of Slovenia June 12th - June 16th 2024
17.06.2024

Modra linija na dirki Po Sloveniji za pametno in varno navijanje

Modra linija na dirki Po Sloveniji za pametno in varno navijanje

Kolesarstvo sodi med najbolj priljubljene športe v Sloveniji, kar dokazuje tudi na tisoče navdušenih navijačev, ki so v teh dneh na trasi spremljali dirko Po Sloveniji in spodbujaji kolesarje. Ker pa se na različnih dirkah vse pogosteje dogaja, da strastni navijači predvsem na vzponih posegajo v prostor kolesarjev in jih tudi nevarno ovirajo, je Telekom Slovenije na delu sobotne trase prvič uvedel modro linijo, pobudo za povečanje varnosti kolesarjev.

Prekomerno poseganje v prostor kolesarjev, dotikanje, zapiranje poti, oviranje s transparenti in ostalimi predmeti je v zadnjem obdobju na dirkah postalo del kolesarskega vsakdana. Da bi opozorili na pomen varnega navijanja, je Telekom Slovenije, ki dirko Po Sloveniji podpira praktično od samega začetka, na delu sobotne trase pri vasi Sidraž pri vzponu na Krvavec, po vnaprejšnjem dogovoru z organizatorji, zarisal 100 metrov dolg koridor, tako imenovano modro linijo, s katero je jasno razmejil prostor, ki ga navijači ne smejo prekoračiti.

Osnovni namen je spodbuditi varno, odgovorno in pametno navijanje.

 »Letošnje poletje je z dirko Po Sloveniji, evropskim prvenstvom v nogometu, olimpijskimi igrami in ostalimi tekmovanji tudi za navijače zelo naporno. S strastnim navijanjem želimo tekmovalcem dati novo energijo, motivacijo in zagon za še boljši rezultat, žal pa se dogaja, da pri tem tudi prestopimo mejo odgovornega spodbujanja. Ko govorimo o pametnem navijanju, imamo sicer v mislih tako športnike kot navijače in pomen korektnega športnega navijanja. Zato smo zagnali pobudo #NavijajmoPametno, v okviru katere bomo nagovarjali različne tematike navijanja. Prva takšna pobuda je modra linija, ki smo jo uvedli na dirki Po Sloveniji,« poudarja Andreja Lenart, direktorica marketinga v Telekomu Slovenije.

Bine Miškulin, član in trener kolesarske šole Pogi Team, je z risanjem prvih metrov Modre linije prevzel pobudo in izrazil podporo iniciativi. »V kolesarski šoli Pogi Team toplo pozdravljamo pobude, kot je Modra linija. Čeprav se na otroških dirkah s takšnimi težavami ne srečujemo v takšnem obsegu, opažamo, da se vse pogosteje pojavljajo na večjih dirkah, kar lahko negativno vpliva na podobo športa. Ker športne prireditve pogosto spremljajo tudi otroci, je ključnega pomena, da vzpostavimo varno in spoštljivo okolje za vse udeležence,« je povedal Miškulin.

Telekom Slovenije sodi med tradicionalne in največje podpornike slovenskega športa in športnikov. Je sponzor številnih športnih zvez, klubov in športnih dogodkov.