30. Tour of Slovenia June 12th - June 16th 2024
16.12.2021

Tadej Pogačar je Športnik leta 2021

Tadej Pogačar je Športnik leta 2021

Prestižno nagrado Društva športnih novinarjev Slovenije sta prejela Janja Garnbret ter zmagovalec dirke Po Sloveniji (in še kakšne druge dirke) Tadej Pogačar.

Za Tadejem je resnično izjemna sezona, ki jo je kronal z drugo zmago na Dirki po Franciji ter bronom na olimpijskih igrah v Tokiu. Dirko Po Sloveniji je še pred tem dobil prepričljivo, z eno etapno zmago ter vožnjo, ki ni pustila najmanjšega dvoma o novemu lastniku zelene majice.


Tudi drugo mesto je po glasovanju novinarjev in novinark pripadlo kolesarstvu - osvojil ga je Primož Roglič, zlati kronometrist olimpijskih iger in trikratni zmagovalec Vuelte. Tretji Luka Dončić je bil po točkah daleč za Tadejem in Primožem, v "deseterici" pa je tudi Matej Mohorič, kar kaže na veliko moč trenutne članske generacije cestnih kolesarjev.


Vsem kolesarjem in drugim športnikom čestitamo in se že veselimo nove sezone, zaključimo pa še z uradnim besedilom DŠNS.


Obrazložitve nagrad Športnik leta 2021, ki jih podeljuje Društvo športnih novinarjev Slovenije.

Športnik leta: TADEJ POGAČAR

Tadej Pogačar je tako pomemben mož v svetu kolesarstva, da ima pri ekipi UAE pogodbo vse do leta 2027. Lahko razumemo njegove šefe: nikamor ne želijo spustiti kolesarja, ki je letos dobil dirko po Franciji, dve prestižni klasiki – Liege-Bastogne-Liege in dirko po Lombardiji – ter kot prvi Slovenec osvojil še olimpijsko medaljo v kolesarstvu. Posebej prepričljiv je bil na dirki Tour de France. Tekmece je zlomil do prvega prostega dneva, samostojne vožnje po klancih v zahtevnih vremenskih razmerah so navdušile kolesarski svet. V rumeni majici je že drugič pripeljal v Pariz; mnogi menijo, da lahko popravi rekord petih skupnih zmag na dirki vseh dirk. Veseli smo, da je pomemben del priprav na Tour opravil tudi s prepričljivo zmago na dirki po Sloveniji. Brez kančka dvoma je trenutno najboljši kolesar na svetu.


Športnik leta, 2. mesto: PRIMOŽ ROGLIČ

Še neštetokrat si bomo zavrteli zadnje metre letošnje olimpijske vožnje na čas. Primož Roglič je bil tako osredotočen, tako odločen, da kar ni nehal poganjati pedalov. To je bila gala predstava za zlato olimpijsko medaljo. Nov mejnik slovenskega kolesarstva, za katerim je nova sezona presežkov. Roglič je znova dokazal, da se lahko pobere po vsakem padcu. Dirko po Franciji je moral končati predčasno, je pa potem tretjič v nizu zmagal na Vuelti. Sposoben je zmagovati tudi na enodnevnih preizkušnjah. Pri njem ne prepričajo le rezultati, ampak tudi človeški vidik športne izjemnosti.


Foto: Vid Ponikvar/Sportida