30. Tour of Slovenia June 12th - June 16th 2024
12.06.2021

Prekolesariti Slovenijo ob meji v 10-ih dneh

Prekolesariti Slovenijo ob meji v 10-ih dneh

11. 06. 2021, se je pričela športna avantura ljubiteljskega kolesarja Ignaca Bakšeta, ki bo v 10-ih dnevih prekolesaril mejo Slovenije. Pri tem nastaja dokumentarni film Contour Slovenia, ki ga pripravlja produkcijska hiša Vihar Media. Gre za večkrat nagrajeno filmsko ekipo, ki bo dokumentirala športni podvig Ignaca skozi kolesarjenje po 1.500 kilometrov dolgi poti ob meji Slovenije. Namen Contour Slovenia projekta je navdušiti slovensko in tujo publiko za naravne lepote ter raziskovanje Slovenije s kolesom.

V zgodnjih jutranjih urah se je celotna ekipa zbrala v Šentjerneju. Na samem štartu je srečno pot Ignacu in celotni filmski ekipi zaželel tudi podžupan občine Šentjerneja g. Jože Vrtačič, ki je ob tem povedal: “Zelo sem bil vesel, ko sem slišal za podvig. To je nekaj fantastičnega, da ima nekdo jekleno voljo in pogum, da gre s kolesom ob celotni slovenski meji. Lahko samo čestitam in kapo dol Ignacu ter celotni filmski ekipi. Že sedaj gre za neverjeten dosežek. Srečno še naprej”. 

Na startu je bilo čutiti vznemirjenje, pričakovanje in veliko veselja ob pričetku filmsko-kolesarske avanture. 

Režiser filma Rok Sanda nam je pred snemanjem dokumentarnega filma zaupal: “Pred Ignacem je zahteven kolesarski izziv. Gre za zanimiv, zahteven projekt, ki me je zelo pritegnil. Je nekaj novega in drugačnega od dosedanjih projektov. Že od nekdaj me privlačijo ideje ljudi, ki prestavljajo meje mogočega. Tako je nastala tudi ideja o snemanju dokumentarnega filma, katerega glavni cilj je posneti kolesarja, ki se sooča s samim seboj, medtem ko s kolesom riše slovensko mejo. Za vse, ki si bodo dokumentarni film ogledali, bo to nepozabna filmska izkušnja. Želim, da gledalec ob gledanju začuti izziv kolesarjenja, kot da bi tudi sam kolesaril ob meji Slovenije.” 

“Že od nekdaj so me zanimali kompleksni izzivi. Lansko leto, po večdnevnem kolesarjenju, se mi je porodila ideja o družinskem kolesarjenju. Kasneje je ta ideja še zrasla in nastal je velik športni izziv - kolesarjenje ob meji Slovenije. Vse skupaj je nato dobilo celoto, in sicer po pogovoru z Rokom, ki je predlagal, da bi vse skupaj posneli oziroma dokumentirali. Tako me bo na poti spremljala profesionalna filmska ekipa, ki bo snemala in dokumentirala celotno pot z vsemi izzivi, s katerimi se bom soočil. Gre za deset dni dolgo kolesarsko pot. Obiskal 

bom 80 občin in 10 regij, ter skupaj prevozil 1.500 kilometrov,” nam je o samem izzivu povedal kolesar Ignac Bakše. 

Prvih nekaj kilometrov ga je s kolesom spremljal oče. Nato se je Ignac pridružil ekipam profesionalnih kolesarjev na štartu tretje etape dirke Po Sloveniji v Brežicah, saj Vihar Media tudi uradno sodeluje z dirko Po Sloveniji. Na startu v Brežicah sta ga pozdravila g. Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke Po Sloveniji in Franc Bogovič, Evropski poslanec. 

Franc Bogovič nam je na startu dirke zaupal: “Projekt mi je bil predstavljen pred nekaj meseci. Takoj sem našel povezavo med kolesarskim podvigom in stvarmi, ki jim sam počnem v Evropskem parlamentu. Konkretno gre za razvoj podeželja, kajti slovenske meje so na podeželju. Verjamem, da bo dokumentarec zelo lepo predstavil Slovenijo, saj gre za izvrstnega amaterskega kolesarja, ki ga spremlja profesionalna filmska ekipa. Celotni ekipi želim veliko moči, ki bo dejansko potrebna, na tako zahtevni poti. Srečno.” 

Trasa Contour Slovenia projekta se sedaj nadaljuje ob slovenski meji, čez 80 občin, 10 regij, s predvidenimi kar 25.000 metri višinske razlike. 

Športni podvig lahko spreljajte preko spletne strani www.contourslovenia.com in preko socialnih omrežji pod imenom contour_slovenia.