30. Tour of Slovenia June 12th - June 16th 2024
18.09.2024

Naj gostitelj 30. dirke Po Sloveniji je občina Žalec

Naj gostitelj 30. dirke Po Sloveniji je občina Žalec

Organizatorji dirke Po Sloveniji so na »zadnji etapi« jubilejne izvedbe podelili še nagrado za najbolj prizadevno lokalno skupnost, ki jo je prejel Dobrovnik, nagrada za inovativnost pa je šla v Ljubljano. Posebno priznanje za izjemno podoro in angažiranost je prejela slovenska policija.

Občina Žalec je zadnje ime na prestižnem seznamu zmagovalcev izbora za Naj gostitelja mednarodne kolesarske dirke Po Sloveniji, ki je v svoji tri desetletja dolgi zgodovini iz športnega prerasla tudi v turistični in gospodarski projekt. Projekt, ki povezuje Slovenijo in sosednje države in nosi ime Slovenije po celotnem svetu. Osvojiti zmago in s tem zeleno majico na dirki Po Sloveniji je iz leta v leto težje, enako velja tudi za izbor najboljšega gostitelja, kjer so razlike med destinacijami izredno majhne. Žirija z Dragom Bulcem na čelu je po skrbnem pregledu vseh aktivnosti, seveda pa tudi na podlagi lastne izkušnje z vseh etap, za zmagovalca natečaja izbrala občino Žalec, ki je gostila start 2. etape.

S tem se Žalec pridružuje Kamniku, Idriji, Novi Gorici, Celju in Novemu mestu, ki so priznanje in s tem tudi repliko 5200 let starega kolesa z ljubljanskega Barja, prejeli za svojo izjemno angažiranost pri organizaciji dirke v svojem kraju. Na 30. izvedbi dirke Po Sloveniji je sicer sodelovalo kar 46 uradnih destinacij, vse skupaj pa so pomagale ponesti ime Slovenije do milijonov gledalcev po vsem svetu. Od začetka prenosa dirke Po Sloveniji na kanalih Eurosporta je dirko in promocijo Slovenije tako videlo že več kot 63 milijonov ljudi.

Organizatorji dirke so letos podelili še nagradi za najbolj prizadevno lokalno skupnost in inovativno aktivacijo . Slednjo je prejela Ljubljana z drznim spustom kolesarjev z Nebotičnika, nagrado za najbolj prizadevno skupnost pa je prejel Dobrovnik, kjer v času dirke verjetno prav nikogar ni bilo doma, saj je celoten kraj pozdravil in spodbujal karavano.

Ob jubileju so organizatorji dirke podelili še posebno zahvalo slovenski policiji, ki s svojo prometno enoto že od samega začetka skrbi za varnost in tekoč potek dirke. V tridesetih izvedbah še ni bilo resne nezgode, kar je izreden pokazatelj nivoja organizacije, sama varnost pa bo tudi v prihodnje glavna prioriteta pri organizaciji tega mednarodnega spektakla.

Vse uradne destinacije, ki so gostile letošnjo dirko, so ob tej priložnosti prejele posebne srebrnike, v znak zahvale in odličnega sodelovanja.

30. dirka Po Sloveniji je s tem sklenjena, oči organizatorjev iz Kolesarskega kluba Adria Mobil in partnerskih destinacij pa so seveda medtem že usmerjene proti 31. izvedbi.


Izjave govornikov na prireditvi v Žalcu:
Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke Po Sloveniji in direktor Kolesarskega kluba Adria Mobil: »Letošnja dirka je bila dolga več kot 800 kilometrov, vanjo pa so bile vključene tudi vse sosednje države. Z organizacijske plati ocenjujemo dirko kot izredno lep in pozitiven dogodek. V organizacijo je bilo vpletenih ogromno ljudi in ogromno entuziazma, prav tako je bilo ob progi izredno število navijačev. Hkrati pa je bila s tekmovalnega vidika to tudi dirka z najštevilčnejšo karavano v tridesetih letih. Hvala vsem za vaš prispevek in vse, kar ste naredili za dirko Po Sloveniji. Nagrajencem čestitam, vsako leto so destinacije boljše in močnejše, v gostovanje dirke je vkloženega veliko dela in sredstev. Ob vpeljavi tekmovanja Naj gostitelj leta 2017 smo si želeli, da o dirki ne bi govorili samo junija, ampak tudi prej in kasneje in to nam gre zelo dobro, z delom in trudom vseh vpletenih pa bomo v prihodnje še boljši.«

Mag. Maja Pak Olaj, direktorica Slovenske turistične organizacije: »Na STO smo že sedmo leto zapored partnersko pristopili k dirki Po Sloveniji. Ob jubilejni 30. izvedbi smo v sodelovanju z mednarodno televizijsko mrežo Eurosport in s številnimi drugimi komunikacijskimi in promocijskimi aktivnostmi znova dosegli milijone gledalcev po svetu in še dodatno utrdili sloves Slovenije kot dežele vrhunskih športnikov ter privlačne destinacije za aktiven oddih na prostem. Izpostavili smo kar 46 destinacij ter hkrati okrepili vidnost in ugled dirke Po Sloveniji na mednarodnem prizorišču. Dirka Po Sloveniji je ambasador slovenske strasti do športa, narave in gostoljubja. Na Slovenski turistični organizaciji ostajamo zavezani predstavljanju Slovenije kot vrhunske turistične destinacije prek naših odličnih športnikov ter vrhunskih mednarodnih športnih prireditev tudi v prihodnje.«

Drago Bulc, predsednik komisije za izbor Naj gostitelja: »Pri izboru Naj gostitelja mi je ogromno pomagala izkušnja iz časov podeljevanja turističnih nageljev in bodečih než. Tam nikoli nismo imeli pritožb, nikoli nismo bili pristranski. Vedno smo se držali poštenega izbora in enako delujemo tudi sedaj pri izboru Naj gostitelja dirke Po Sloveniji. V žiriji smo imeli težko delo, odločitev je vsako leto bolj tesna, a na koncu je o zmagovalcu odločilo glasovanje, ki je potekalo na podlagi zastavljenih kriterijev: inovativnosti pri promociji, aktivnosti destinacije pred in po dirki, trajnostni vidik in aktivnosti destinacije skozi objave na spletnih straneh in družabnih omrežjih.
Seveda imajo z vidika aktivnosti prednost večji kraji, ki gostijo štarte in cilje, ravno zato pa smo uvedli dodatne nagrade za prizadevnost in inovativnost, ki jo lahko osvoji vsaka izmed destinacij.
Izpostavil bi tudi objave vseh, tudi vseh nas na družabnih omrežjih, ki skupaj delamo promocijo za svojo lepo domovino, ki je naravnost idealna za kolesarjenje in aktivnosti v naravi.«

Marko Lekše, predsednik Kolesarskega kluba Adria Mobil in predsednik organizacijskega odbora dirke Po Sloveniji: »Smo v sklepnem dejanju 30. izvedbe kolesarske dirke Po Sloveniji. Dirka je bila izjemna v vseh pogledih. Sodelovalo je osem ekip svetovne serije, deset profesionalnih ekip in pet kontinentalnih ekip, skupaj 142 tekmovalcev, ki so v letošnjem letu krojili tudi največje dirke kot so Tour, Giro in Vuelta. Konkurenca je bila res izjemna. Navdušil je tekmovalni nivo, dirka pa je bila napeta do zadnjega metra na Glavnem trgu v Novem mestu. Navijam seveda za naše domače tekmovalce iz Kolesarskega kluba Adria Mobil, ampak konkurenca je premočna, in ne vem ali bi se nagnil k Tadejevemu UAE Team Emirates, Primoževemu Red Bull - BORA - hansgrohe, tako rekoč "novomeškemu" Bahrain Victoriousu, ali sprinterjem iz Jayco AlUla z Lukom Mezgecem in serijskim zmagovalcem Dylanom Groenewegnom na čelu.Z organizacijskega vidika je bila 30. izvedba dirke Po Sloveniji odlična, vse je teklo brezhibno. Dirka je prvič obiskala vse sosednje države, Hrvaško, Madžarsko, Avstrijo in Italijo. V organizacijo je bilo vključenih več kot 4000 posameznikov, večinoma prostovoljcev. Hvala vsem ekipam, vsakemu posamezniku za srčnost, predanost in opravljeno delo. Brez vas dirke ne bi bilo. Posebna zahvala gre vsem destinacijam, občinam in njihovim predstavnikom županom, brez katerih dirka ne bi bila taka kot je. Hvala vsem!
Pod taktirko direktorja dirke in direktorja KK Adria Mobil Bogdana Finka je dirka Po Sloveniji v 30. letih prerasla v eno največjih športno - turističnih prireditev pri nas. Zahvaljujem se Minsitrstvu za gospodarstvo, turizem in šport in Slovenski turistični organizaciji, ki sta v dirki prepoznala projekt nacionalnega pomena, ki jo soustvarja Televizija Slovenija in jo Eurosport prenaša v več kot 130 držav in tako svetu predstavlja našo državo v vsej njeni raznolikosti.
Dirke pa seveda ne bi bilo, če ne bi bil z nami ves čas partner, ki skrbi za varnost na dirki Po Sloveniji že od samega začetka. Dirka brez nesreč je ključna skrb organizatorja in pod budnim očesom slovenske policije se vse odvija brezhibno. V znak zahvale za dolgoletno in izjemno podporo ter angažiranost slovenske policije na dirki Po Sloveniji smo se v komisiji odločili, da slovenski policiji podelimo posebno priznanje za dolgoletno podporo, skrb za varnost dirke in si seveda želimo, da bomo še naprej tako uspešno sodelovali pri organizaciji in izvedbi dirke.«

Janko Kos, župan občine Žalec: »V veliko veselje in čast mi je, da se sklepno dejanje dogaja tukaj v Žalcu, središču hmeljarstva in pivovarstva Slovenije. Dirka Po Sloveniji je izjemen športni, turistični in tudi kulturni dogodek. Kulturni zato ker se ob robu dirke dogajajo številne kulturne prireditve, posamezni glasbeni in plesni nastopi, otroci pojejo in rišejo, kar je izjemnega pomena. Ta dirka gre v svet, ta dirka je stalnica, ta dirka nas dodatno zapiše na svetovni turistični in športni zemljevid.Ob pogovorih z direktorjem dirke in gostovanju etape v Žalcu najprej nisem pomislil, da bi dobili priznanje za najboljšega gostitelja. Ampak vsi skupaj tekmujemo zato, da zmagamo. Tudi organizatorji tekmujemo med seboj in tako je prav in tudi drug drugemu privoščimo izjemne rezultate. Če je zaželeno, da kolesarji čim večkrat osvojijo Tour ali Vuelto, zakaj pa ne bi tudi mi dobili štiri pokale. Še naprej se bomo borili, ne bomo se ustavili. Morda se potegujemo za izvirno destinacijo ali podobno priznanje, kot ga je prijel Dobrovnik. Gremo naprej, živimo s športom. To je zdravo, družbeno odgovorno in tudi poceni.«

Branka Gradišar, Turizem Ljubljana: »Dirko Po Sloveniji smo prepoznali kot izjemen športni dogodek in odlično priložnost za promocijo. Ljubljana velja za kreativno mesto in to smo želeli pokazati tudi pri naši aktivaciji. Zahvala gre tudi oglaševalski agenciji McCann Ljubljana, kjer so dobili idejo za nor spust in jo tako vrhunsko realizirali. Spust kolesarjev na kolesih Rog po fasadi Nebotičnika je očitno pustil velik vtis tako doma, kot po svetu.«

 Marjan Kardinar, župan občine Dobrovnik: »V občini Dobrovnik smo se že pred leti odločili pripeljati kolesarjenje v naše kraje. Pri tem je pomagala tudi odločitev Slovenije, ki pomaga urediti varne razmere za kolesarje ob prometnicah, naša občina je tudi zato danes prepletena s kolesarskimi stezami. Ponosni smo, da gostimo dirko Po Sloveniji, prav tako pa organiziramo tudi 24-urno prvenstvo v ultra kolesarstvu. Dirka Po Sloveniji in nekdanja Dirka okoli Slovenije sta fantastični zgodbi. Samo letošnjo dirko je spremljajo deset milijonov ljudi s celega sveta, kar je nor podatek. V lokalnih skupnostih, župani in županje, razumemno to zgodbo, ki je vezana na prepoznavnost. Bolj kot se je dirka bližala, bolj je v nas vrelo. Prišle so številne ideje iz lokalne skupnosti, šol in vrtcev, pridružile so se jim tudi šole iz sosednjih krajev. Naenkrat je bilo toliko ljudi in idej, da smo se kar zgrozili, a na koncu je bilo vse skupaj seveda fantastično.«

Foto: Sportida/Luka Vovk